Hamarosan véget ér a 2024/25-ös vízilabda bajnoki szezonra való felkészülés időszaka, melynek kapcsán beszélgettünk Bagi Györggyel, a vízilabda szakosztály operatív vezetőjével és Podhánszky Zoltán szakmai igazgatóval az elmúlt hónapok fontosabb eseményeiről, változásairól.

Hogyan sikerült felkészülnötök a nyár második felében, hogy zárva volt az uszoda?
Bagi György: A sportuszoda felújítási munkái miatt az új szezonra való felkészülés különleges kihívás volt egyesületünk számára, hiszen a májusi bajnoki szezonzárás után, a nyári szünetet megelőző edzéseket a Gyémánt Fürdő medencéiben, az oroszlányi uszodában és a Tatai edzőtáborban tartottuk csapataink számára.

A néhány hetes nyári pihenő után július utolsó hetében kezdtük el az alapozó és a következő szezonra felkészítő edzéseket. Az egyesület az 5 héten át tartó felkészülést összesen 5 helyszínen, 7 csapatunk számára, 9 időpontban bonyolította le, összességében több mint 2.000 km-t utaztunk.


Ez nem kis teljesítmény! Hogyan sikerült a gyerekeknek vennie ezt a fajta akadályt?
Podhánszky Zoltán: Az edzések a reggeli, a délutáni, illetve az esti órákban zajlottak Tatabányán, Komáromban, Oroszlányban és Tatán. Ez a speciális felkészülési forma komoly erőfeszítést igényelt mind a játékosok, mind a felkészítő edzők részéről, de mindenki sikeresen helytállt, a TVSE Elnöksége pedig biztosította a szükséges feltételeket, mint például az utaztatást.

Mindezeken felül az egyesület fennállása óta egyedülálló módon augusztusban 5 edzőtáborban jártak játékosaink, amelyek rendkívül sikeresek voltak, megtörték az edzések egyhangúságát és a csapategység további erősítését is kiválóan szolgálták.

Összességében jól sikerült a felkészülés ezen időszaka és jelenleg már az elkészült tatabányai sportuszodában folytatjuk a formába hozó edzéseket.


A vízilabda számára nagyon fontos a Központi Sportiskola (KSI) egyesülettel való együttműködés, melyet, ha jól tudjuk az elmúlt hónapokban sikerült új szintre emelni. Mit jelent ez a TVSE számára?
Bagi György: Ez valóban így van, a KSI az elmúlt 50 év legsikeresebb magyar vízilabda utánpótlás nevelő egyesülete. A magyar vízilabda számtalan későbbi olimpiai, világ és európa bajnoka került ki a nemzetközileg is elismert vízilabda műhelyből. Korosztályos csapataik rendre a magyar bajnokság meghatározó szereplői, ezért is nagy megtiszteltetés a TVSE számára, hogy egyre szorosabb együttműködést építünk ki közösen, ezáltal a tatabányai képzést is elismerve. A kapcsolat mindkét fél számára gyümölcsöző.

2022. május 30-án együttműködési megállapodást kötött a Központi Sportiskola SE és a Tatabányai Vízmű SE vízilabda szakosztálya.


Podhánszky Zoltán: Az idei évben lehetővé vált, hogy edzőink személyesen is bepillantást nyerjenek a KSI-nél folyó szakmai munkába. Különböző korosztályok edzésein jártunk és számos olyan tapasztalattal lettünk gazdagabbak, amelyeket azonnal tudunk alkalmazni a hazai utánpótlás képzés során.
Játékosaink számára lehetővé vált, hogy közös edzéseken vegyenek részt a KSI korosztályos csapataival és saját élményeket szerezzenek az ott folyó világszínvonalú képzésről. Nagy örömünkre szolgál, hogy a két egyesület közötti játékos mozgás két irányúvá vált, hiszen ebben az évben saját nevelésű játékosunk tért vissza hozzánk és nálunk folytatja pályafutását. Ezen felül a korosztályos csapatainknál is lehetővé vált KSI nevelésű játékosok szerepeltetése, akik további húzóerőt jelentenek majd a tatabányai fiatalok számára.

Hogy alakul ebben a szezonban az edzők felállása?
Podhányszky Zoltán: Az idei szezonban az edzői stábunk is megújult. Az összetétel optimálisan alakult, mivel a helyi kötődésű fiatal edzőink mellett a tatabányai vízilabdát játékosként és edzőként évtizedek óta szolgáló valódi tatabányai vízilabda ikonokat is sikerült megnyerni. Ezáltal a legmagasabb edzői végzettség által megszerzett modern edzéselméletek ötvöződhetnek az évtizedes gyakorlati tapasztalatokkal.

Ebben az évben eddig egyedülálló módon a legfiatalabbak számára elindult egy vízilabda előkészítő csapatunk, amelyben a gyerekek a meglévő úszástudás továbbfejlesztése mellett, a vízilabda alapjaival is ismerkednek. A kellő tudás megszerzése után így a következő évben már igazi egységes csapatként tudnak majd a korosztályos bajnokságukban játszani.


Hogyan alakul az utánpótlás helyzete, amit sokszor hangsúlyoznak milyen fontos?
Bagi György: Ez továbbra is elsődleges prioritásunk, ennek érdekében pedig a helyi iskolákkal új szintre lépett a kapcsolatunk és egyre szorosabb stratégiai együttműködést építünk ki. A tanuszodával rendelkező oktatási intézményekben helyben nyújtunk úszásoktatást és előkészítő vízilabda tanfolyamokat. Ezáltal növelni tudjuk az úszást és vízilabdát megismerő és megkedvelő gyerekek számát, akiknek lehetőséget biztosítunk a későbbiekben a TVSE egyesületében való sportoláshoz.


Elégedettek vagytok ezek szerint akkor a jelenlegi helyzettel és bizakodva vágtok neki a versenyszezonnak?
Bagi György: Úgy gondolom százszázalékosan senki sem lehet elégedett, hiszen akkor nincs hova fejlődni, de meggyőződésünk, hogy sikerült a helyes lépéseket megtenni a fejlődés irányába, amit a szakmai együttműködő partnereink visszajelzései is igazolnak. Egyesületünk ebben az évben ünnepli alapításának 100. évfordulóját, amit egy méltó rendezvénnyel sikerült az elmúlt hetekben megünnepelni. A több mint 200 vendég visszajelzése – akik részben tatabányai vizes sportmúlttal rendelkeznek, részben a magyar vizes sportszövetséget képviselték – megerősített minket abban, hogy jó úton indultunk el a következő 100 évre.


Hajrá TVSE!