Klubtörténet

TSC 1910-es megalakulása után néhány évnek kellett csak eltelnie, hogy szeretett sportágunk megjelenjen a sportágak palettáján. Lelkes fiatalok kezdték meg edzéseiket a tatabányai Cseri Strand uszodájában, ahol a nyári hónapokban kitűnő lehetőség volt minden vizes sportágra.

A 30-as 10-es években már országosan jegyzett eredményeket ért el a szakosztály. Első sikereiket a hazai ifjúsági és felnőtt bajnokságban érték el. Az 50-es 60-as években többször is az I. osztályban szerepelt a vízilabda csapat, tartósan bent maradniuk nem sikerült.

Az 1956-os montreali olimpiai siker után az akkori TBSC és a Tatabányai Szénbányák Vállalat összefogásával nagy vízilabda “terveket szőttek” a sportágat szeretők. A helyi tehetségekkel és az úgymond “kiöregedő” volt válogatott játékosokkal megerősítették a felnőtt csapatot (Kásás Zoltán, Dr. Kemény Dénes, Dr. Görgényi István). Ennek eredményeként a következő évben már megnyerte a csapat a II. osztályú bajnokságot. Ettől kezdve 14 éven keresztül az OB. I. egyik meghatározó csapatává vált a tatabányai gárda.

Ezzel egy időben az utánpótlás-nevelésre is nagy hangsúlyt fektettek. Az ország egyik legjobb utánpótlás-edzőjét nyerték meg az ügynek, Baranyai Géza személyében. A tudatos és szakszerű munka eredményeként a 80-as évek derekán egyre több hazai játékos került be az akkori felnőtt csapatba és a korosztályos válogatottba.

Ifjúsági Európa Bajnokságot nyert Podhánszky Zoltán és Luncsek Péter továbbá különböző korosztályos válogatottban világversenyeken is lehetőséget kapott Csányi Róbert, Gebauer Lajos és Dubinyák Péter, aki szintén Európa-bajnok csapatnak volt tagja. A felnőtt válogatottba többször is meghívást kapott a saját nevelésű Persely József és Vojvoda István . Hauszler Károly pedig olimpiai bronzérmet szerzett. A későbbi korosztályból pedig Dala Tamás, Tóth László, Zantleitner Tamás már a világhírnevet is szerzett a városnak.

Ezzel egy időben a női póló csapat is megalakult. Sós Ildikó és Zantleitner Krisztina a Pekingi Olimpiai Játékokon is eredményesen szereplő magyar válogatottak és világ- és Európa-bajnoki címmel is büszkélkedhetnek. A tatabányai vízilabdát öt éve új alapokra lett helyezve, amelynek eredményeképpen az utánpótlás bajnokság felsőházban szerepeltek fiataljaink, a felnőttek pedig a legmagasabb osztályt célozták meg, mind női és férfi szakágban.