INTERJÚ – Öt évtizede kötődnek a tatabányai vízilabdázáshoz. Hosszú évekig a medencében remekeltek, ezúttal azonban már a klub vezetésében igyekeznek kart karba öltve sikereket elérni. Bagi György a ’70-es évek elején úszóként kezdte és magyar bajnoki címet nyert utánpótlás versenyzőként. Vízilabdázóként első osztályban játszott Tatabányán, majd később Budapesten, a Tungsram csapatában. Tatabányán bajnoki hatodik helyig és Magyar Kupa döntőig jutott. Külföldön, Németországban a Bundesliga 2-ben, a Frankfurt csapatában töltött 2 szezont. Podhánszky Zoltán játékosként Ifjúsági Európa bajnokságot nyert,14-szer volt tagja a magyar felnőtt válogatottnak és több, mint tíz évet játszott a magyar élvonalban a Tatabánya és a Szentes színeiben, ahol magyar bajnoki döntőig jutott. Az Egyetemi Világbajnokságon (Universiade) a magyar válogatottal ezüstérmet szerzett, többszörös osztrák és török bajnok és kupagyőztes. Később többek között kapusedzőként is szolgálta városunk egyesületét. Előbbi operatív vezetőként, utóbbi pedig szakmai igazgatóként szolgálja 2024. január 1-jétől a Tatabányai Vízmű Sportegyesület Vízilabda Szakosztályát.

Miért éreztétek úgy, hogy ketté kell választani a szakosztály irányítását?
Bagi György: Úgy látjuk, hogy a technikai és szervezési feladatok koordinálása, valamint a szakmai munka irányítása is teljes embert igényel. Az én feladatom ideális esetben „láthatatlan”, de ha valami hibádzik, az egyből feltűnik.

Zoli, számodra ez a szerepkör már ismerős lehet…
Podhánszky Zoltán: Valóban, hiszen korábban tizenegy éven át már dolgoztam szakosztályvezetőként, de voltam másodedző és kapusedző is. Ezúttal Persely Józsi helyébe lépek, ami komoly kihívás, hiszen Józsi egy legenda, az ő neve fogalommá vált. Kemény fába vágtuk a fejszénket, de a feladat adott: szeretnénk növelni a sportolói létszámot, sok gyerekkel szeretnénk dolgozni, és úgy menedzselni őket, hogy minél többen jó játékosokká váljanak.

Gyakran hallani az utánpótlás-nevelés kapcsán, hogy „minőség a mennyiségből lesz”. Ti is így látjátok?
Bagi György: Közel 300 igazolt versenyzőnk van jelenleg a TVSE kötelékében, akiknek a kétharmada vízilabdázó. Óriási a konkurencia, hiszen Tatabányán is sok sportág közül választhatnak a fiatalok, de fontos, hogy minden korosztályban tudjunk csapatot indítani. Ehhez viszont az kell, hogy növeljük a sportolói bázist. Annyi előnyünk van, hogy úszni mindenki szeretne megtanulni, tehát szinte minden gyerek megfordul néhány hétig az uszodában.
Podhánszky Zoltán: Az alapokat játékos formában kell megtanítanunk nekik. Nyolc éves kortól aztán már részt vehetnek különböző bajnokságokban, ahol nem az eredmény a fontos, hanem a játék öröme és az, hogy egy közösséghez tartoznak.

A stabilitás megteremtése nyilván alapvető, de ezen kívül milyen célokat tűztetek ki magatok elé?
Bagi György: Rendszerben gondolkozunk, amihez elengedhetetlen, hogy a korosztályok egymásra épüljenek. Amikor egy nyolcéves gyerek belép az uszodába, nekünk már tudnunk kell, milyen munkát kell elvégeznie ahhoz, hogy amikor felnőtt korba ér, kész játékos legyen. A nemzetközi trendeknek megfelelően a mai sikeres vízilabdához elengedhetetlen a kimagasló szintű úszástudás és lábmunka, ami speciális képzések bevezetését teszik szükségessé.
Podhánszky Zoltán: Egyelőre nevelő szakosztályként tekinthetünk magunkra. Hosszabb távon azonban az a célunk, hogy olyan felnőtt csapat épüljön Tatabányán, amely a lehető legmagasabb szinten szerepel, saját nevelésű játékosokra alapozva. Nyilván ez egy hosszú folyamat, ehhez több év szükséges, de az építkezést már a következő szezontól el kell kezdenünk.

De nyilván akadnak azonnali feladatok is…
Bagi György: A legfontosabb, hogy minden korosztályban versenyképes csapatunk legyen. Ehhez optimalizálnunk kell a létszámot, át kell gondolnunk a nevezéseket, és ki kell alakítanunk azt a koncepciót, ami mentén a korosztályok egymásra épülő szakmai munkája megvalósítható.
Podhánszky Zoltán: A legfontosabb szempont az, hogy hány játékost és milyen minőségben sikerül felépíteni a felnőtt csapatba. Természetesen – a legkisebbeket leszámítva – azért számít az eredmény, hiszen itt ez már értékmérőnek számít a klubok rangsorolásánál. Hiszünk abban, hogy megfelelő szakmai munkával az utánpótlás eredmények folyamatosan javulhatnak, a fő cél azonban az, hogy a felnőtt kort elért játékosok itt tudjanak maradni, és minél több helyi srác erősítse a tatabányai csapatot.

Tatabánya jó helyen fekszik, aminek megvan az előnye, de a hátránya is. Utóbbi talán az lehet, hogy a nagyobb klubok elszívó ereje jelentős.
Bagi György: Ez valóban így van. Azt szeretnénk elérni, hogy a fiatalok itt is ugyanolyan színvonalú szakmai képzésben részesüljenek, mint pl. a fővárosi nagy egyesületeknél. Mindezt ráadásul úgy, hogy folyamatos játéklehetőséget biztosítunk számukra. Meggyőződésünk, hogy összhangba kell hoznunk a sportolást a tanulással is, vagyis az iskolákkal való aktív együttműködésre is törekszünk.

Adott a szakembergárda ezeknek a céloknak a megvalósításához?
Podhánszky Zoltán: Mindenkire számítunk, és bízunk az edzői csapatunkban. Folyamatosan képezzük is őket, ráadásul együttműködünk a KSI együttesével is, és az ő tapasztalataikat is szeretnénk hasznosítani. Sokan az ilyen kooperációknál azt mondják, hogy ez csak a nagyobb klubnak jó, mi azonban úgy látjuk, hogy a saját szakembereink is megismerhetik a fővárosiak által már kipróbált módszereket. Az olyan, helyi származású és a KSI-hez is köthető srácok pályafutása pedig, mint amilyen Nagy Ákos vagy Schmölcz Norman, jó példa lehet a gyerekek előtt.

Hová szeretnétek eljutni hosszabb távon? Hol tarthat a tatabányai vízilabdázás öt év múlva?
Podhánszky Zoltán: Addigra ki kell alakulnia egy olyan állománynak, ami a lehető legtöbb korosztályban a lehető legmagasabb szinten tudja képviselni a tatabányai vízilabdát. Az OB I jelenleg nem tűnik reálisnak, de fél évtized múlva már az lesz, reméljük.
Bagi György: Nekünk anno megadatott, hogy a Fradi, a Vasas vagy az Újpest ellen szálljunk medencébe. Az a célunk, hogy a tatabányai gyerekeknek is legyen lehetőségük neves csapatok ellen játszani.

2024 januárjában szülői értekezleteken mutatkoztak be a szakosztály új vezetői.

Az interjút Illyés Roland készítette.